Hvaldimir, cunoscută drept balena spion rusească, găsită moartă în Norvegia

de: Cojocaru Cristian
02 09. 2024
Hvaldimir a fost văzută pentru prima dată în aprilie 2019 de pescari în apropierea insulei nordice Ingoya.

Hvaldimir, o balenă beluga care a devenit faimoasă după ce a fost descoperită în apropierea apelor rusești purtând un ham misterios, a fost găsită moartă în Norvegia. Moartea sa a stârnit o undă de tristețe și speculații în rândul experților și al celor care au urmărit aventurile acestei balene neobișnuite, relatează The Guardian.

Descoperirea tristă

Cadavrul balenei a fost descoperit sâmbătă de un tată și fiul său, care pescuiau în Golful Risavika, situat în sudul Norvegiei. Potrivit radiodifuzorului public norvegian NRK, balena de 4,2 metri lungime și 1.225 de kilograme plutea în apă fără semne evidente de răni externe. A fost ridicată din apă cu ajutorul unei macarale și dusă la un port din apropiere, unde experții urmează să stabilească cauzele morții.

„Din păcate, am găsit-o pe Hvaldimir plutind în mare. A murit, dar nu este clar imediat care a fost cauza decesului,” a declarat biologul marin Sebastian Strand pentru NRK. Strand, care a monitorizat comportamentul și sănătatea balenei timp de trei ani pentru organizația non-profit Marine Mind, a spus că moartea subită a lui Hvaldimir a fost un șoc pentru el.

„Este absolut îngrozitor,” a adăugat el. „Până ieri, se părea că era într-o stare bună, așa că acum trebuie să aflăm ce s-a întâmplat.”

O balenă cu un trecut misterios

Hvaldimir a captat atenția publicului pentru prima dată în aprilie 2019, când a fost observată de pescari în apropierea insulei Ingøya, în nordul Norvegiei, nu departe de orașul arctic Hammerfest. Balena purta un ham ce părea să fie conceput pentru a susține o mică cameră și o cataramă inscripționată cu cuvintele „Echipament St. Petersburg”. Această descoperire a alimentat zvonurile că Hvaldimir ar fi fost folosită de marina rusă pentru misiuni de spionaj.

Experții au confirmat că marina rusă a antrenat balene pentru diverse scopuri militare, iar comportamentul neobișnuit de prietenos al lui Hvaldimir a alimentat și mai mult speculațiile. În anii următori, balena a fost văzută în mai multe orașe de coastă din Norvegia, jucându-se adesea cu oamenii și arătând un interes deosebit față de semnalele manuale ale acestora.

Organizația Marine Mind a sugerat pe site-ul său că Hvaldimir ar fi putut traversa din apele rusești în Norvegia, unde ar fi fost deținută în captivitate. Aceasta a fost, de asemenea, o sursă de speculații în mass-media norvegiană, unii sugerând că Hvaldimir ar fi putut fi folosită în Rusia ca „balenă terapeutică”.

Hvaldimir, balena albă despre care se presupunea că era spion pentru Rusia.

Misterul continuă

Moartea subită a lui Hvaldimir lasă multe întrebări fără răspuns, în special în legătură cu trecutul său și rolul său în eventualele activități militare rusești. În timp ce experții încearcă să determine cauza exactă a decesului, moștenirea lui Hvaldimir ca „balenă spion” rămâne un subiect de discuție și fascinație pentru cei care au urmărit povestea sa.

În Norvegia, Hvaldimir a devenit mai mult decât o simplă curiozitate zoologică; a fost un simbol al enigmei și legăturii neobișnuite dintre om și natură. În timp ce detaliile complete ale vieții sale pot să nu fie niciodată dezvăluite pe deplin, Hvaldimir va rămâne cu siguranță în memoria celor care au urmărit povestea sa cu interes și afecțiune.